در کنترل قند خون ، مدیریت وعده های غذایی اهمیت زیادی دارد ، لذا مصرف وعده های کوچک و مکرر به جای وعده های بزرگ می تواند نوسانات قند خون را کاهش دهد.
واحد روابط عمومی به مناسبت هفته پیشگیری از دیابت گفتگویی با خانم جانی کارشناس ارشد تغذیه در ارتباط با اصول تغذیه سالم برای دیابتی ها انجام داد که امید است موجب افزایش اگاهی عمومی و آشنایی با علل ،عوارض ، پیشگیری و درمان این بیماری برای خوانندگان گردد.
خانم جانی در ابتدا دیابت را یک بیماری مزمن معرفی کرد و گفت: در این بیماری بدن نمی تواند قند خون را به درستی کنترل کند. این بیماری دو نوع ۱و 2 دارد که در اولی به علت ناتوانی بدن در تولید انسولین رخ می دهد و در نوع دوم بیشتر به دلیل عوامل سبک زندگی و کاهش حساسیت بدن به انسولین ایجاد می شود. لذا یک رژیم غذایی مناسب می تواند نقش کلیدی در کنترل قند خون، کاهش عوارض بیماری و بهبود کیفیت زندگی ایفا کند.
ایشان ادامه داد :کربوهیدرات ها بیشترین تأثیر را بر قند خون دارند، بنابر این انتخاب نوع درست آنها مهم است و توصیه می شود که به جای مصرف کربوهیدرات های ساده مانند قند، نوشیدنی های شیرین و شیرینی ها به سمت مصرف کربوهیدرات های پیچیده مانند نان سبوسدار، برنج قهوه ای و سبزیجات بروید . این کربوهیدرات ها جذب آهسته تری دارند و به کنترل بهتر قند خون کمک می کنند.
این کارشناس ارشد به منابع خوب فیبردار از جمله سبزیجات، میوه ها، حبوبات و غلات کامل اشاره کرد و افزود: مصرف روزانه فیبر ضمن کنترل اشتها و حفظ وزن سالم به بهبود هضم و کاهش نوسانات قند خون کمک شایانی می کند.
وی همگان را به پرهیز از چربی های ناسالم و انتخاب چربی های مفید تشویق و اضافه کرد: چربی های ترانس و اشباع شده می توانند به افزایش وزن و تشدید مقاومت به انسولین منجر شوند، پس بهتر است از آنها اجتناب شود. به جای آن از چربی های مفید مانند روغن زیتون، آووکادو، مغزها و ماهی های چرب(مانند سالمون و قزل آلا) استفاده کنید که به حفظ سلامت قلب کمک کرده و تأثیر منفی بر قند خون ندارند.
نامبرده با بیان اینکه پروتئین ها برای حفظ عضلات و بهبود عملکرد بدن ضروری هستند گفت: مرغ، ماهی، تخم مرغ، لبنیات کم چرب و حبوبات منابع خوب پروتئین برای دیابتی ها هستند و مصرف پروتئین همراه با کربوهیدرات می تواند به کاهش سرعت جذب قند در بدن کمک کند.
خانم جانی اظهار داشت: در کنترل قند خون ، مدیریت وعده های غذایی بسیار مهم است، لذا مصرف وعده های کوچک و مکرر به جای وعده های بزرگ می تواند نوسانات قند خون را کاهش دهد. همچنین توصیه کرد، میان وعده های سالمی مانند مقداری آجیل، ماست کم چرب یا یک میوه را به برنامه غذایی اضافه کنید تا در طول روز انرژی کافی داشته باشید.
کارشناس ارشدتغذیه منطقه اصفهان در ارتباط با مصرف نوشیدنی ها عنوان کرد: باید ساده و سالم باشند و از مصرف نوشیدنی های قندی مثل نوشابه ها و آبمیوه های صنعتی پرهیز و به جای آنها آب، دمنوش های گیاهی و چای را انتخاب کنید. نوشیدن آب به اندازه کافی برای کنترل قند خون بسیار مهم است.
خانم جانی در پایان از ارتباط مستقیم فعالیت بدنی و مدیریت دیابت سخن گفت و ادامه داد: ورزش منظم به بدن کمک می کند انسولین را بهتر استفاده کند و قند خون را کاهش دهد. فعالیت هایی مانند پیاده روی، دوچرخه سواری، و یوگا برای شروع مناسب هستند. وی تاکید کرد: مدیریت دیابت به نظم و پیروی از برنامه غذایی و ورزشی مناسب نیاز دارد، اما با رعایت این نکات و انتخاب سبک زندگی سالم، می توانید قند خون خود را بهتر کنترل کنید و از بسیاری از عوارض دیابت جلوگیری کنید.
شایان ذکر است بر اساس گزارش واحد آموزش به مناسبت هفته مذکور و با هماهنگی کارشناسان تغذیه منطقه، چهار دوره آموزشی برای جمعیت تحت پوشش با عناوین پرسش و پاسخ و نقش تغذیه در بیماری های دیابت چربی و فشار خون در مراکز درمانی شاهین شهر،توحید ، ولی عصر(عج)و دروازه تهران در نیمه دوم آبان ماه1403 برگزار گردید که حدود 230نفر در این جلسات آموزش دیده اند.